Tegel – en vacker åldring

En hundraårig historia. Det kan man bygga om man väljer tegel. Ett material som står i ur och skur och som åldras med stor värdighet. Tegel klarar sig väldigt bra själv. Det är helt enkelt ett material som kräver minimalt med underhåll vilket gör det till ett gediget byggmaterial, både ekonomiskt och långsiktigt. Faktum är att en tegelfasad har en livslängd på minst 150 år. En del kallar det oändligt. Eftersom det går att återanvända om och om igen.

Underhållskostnad för genomsnittligt fasadprojekt i annat material

Underhållskostnad för genomsnittligt tegelprojekt

Underhållet handlar främst om att hålla koll på fogen. Något som inte behöver ses över mer än en gång per generation. Då tas löst fogbruk bort och nytt appliceras. Om en tegelsten mot förmodan skadas och behöver bytas ut går det bra att byta till en begagnad. I vissa utsatta lägen behöver man hålla fasaden ren från alger och smuts, och tegelväggen kommer åldras vackert utan att blekas av sol och vind.

”Ett hus med tegelfasad blir attraktivt på marknaden och en säker investering för boende …”

Framtiden kan komma att ställa högre krav på val av byggmaterial. Hårdare väder med höststormar och kraftiga regn gör att vi måste bygga hus som står pall för klimatförändringar. Tegelfasader vet vi klarar av att utsättas hårt. Eftersom vi byggt med tegel i hundratals år och för att många av världens storstäder har höghus av tegel där toppen av husen utsätts kraftigt året om, har vi full koll på tegelfasadens tålighet. Och den tål en hel del.

Eftersom du varken behöver måla, impregnera eller bättra på fasaden är tegel även ett ekonomiskt materialval. En vinnare för både fastighetsägare, hyresgäster och för de boende. Ett hus med tegelfasad blir attraktivt på marknaden och en säker investering för boende som slipper se en del av sin hyra gå till dyra fasadrenoveringar.

Idag vill de flesta fasthetsbolag bygga beständigt för framtiden och ta ett helhetsansvar. Inte bara för husets uppförande. Men för kommande år med människor som lever, jobbar och verkar innanför väggarna.

Genom att bygga ekonomiskt smart bygger vi för framtida generationer.

Kontakta oss för mer information.

Vinst varje gång.

Tegel är kalkylens mästare. Ett hållbart material som står år efter år utan kostnader för underhåll eller drift. Faktum är att beräkningar visar att det redan efter några år är mer ekonomiskt att bygga med tegel jämfört med andra material.

Läs mer

Helt utan tillsatser.

Tegel är lera som bränns i en ugn. Inget annat. Ett hundraprocentigt naturligt material med minimal påverkan på miljön. Som står år efter år, och som inte kräver tillsatser av kemiska ämnen eller är industriellt påverkade. En gedigen och hållbar produkt som ger sunda och hållbara bostäder för framtiden.

Läs mer